Viktig om ventilasjon

Sameiet vårt har et ventilasjonsanlegg av typen mekanisk avtrekk. Luften trekkes ut av kanaler på kjøkken og bad av sju vifter som er plassert på taket eller i kjelleren. Det er problemer med ubalanse i anlegget, slik at noen leiligheter har dårlig avtrekk, mens andre har for mye avtrekk.

Vi kan gjøre mye selv for å få ventilasjonen til å virke bedre. Styret har nylig sørget for rensing av viftene, men det hjelper lite hvis beboerne ikke følger opp og bruker ventilasjonen på riktig måte.

Det skaper problemer når man tetter igjen spaltene over vinduene. Fordi viftene skal trekke luft ut av leilighetene er det nødvendig at det kommer luft inn. Tetting av ventiler gjør anlegget dårligere.

Kjøkkenventilatorer skal være av en type med spjeld som man åpner under matlaging. Alternativt er det mulig å ha vifte med kullfilter som bare sirkulerer luften i selve leiligheten.

 Når beboere monterer vifter med egen motor, forstyrrer det anlegget. Naboene kan få matlukten din inn i sine leiligheter. Styret anmoder beboere med slike vifter om å skifte dem ut. Tenk på dette ved oppussing av kjøkken.

Sist, men ikke minst: Hvis du har en gammel ventilator, sørg for å skifte filter/rengjøre filter og vaske ventilatoren. Da vil den virke bedre.

 

 

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.